Co warto zjeść będąc w Bośni?

Bośnia to nie tylko kraj bogaty ze względu na istorię czy tradycję, ale również mocno zaskakujący w przypadku tego, co ląduje na naszych talerzach. Warto skorztować tutejszej kuchni, w której zdecydowanie każdy znajdzie coś dla siebie. Miłośnicy mięsa z pewnościż zasmakują w tutejszych wyrobach z jagnięciny doskonałe cevapi, podawane z pomidorowopaprykowym ajwarem skradną serca każdego, kto kocha zjeść dobrze i syto. Aby jedka nie odbierac przyjemności również osobom ceniącycm wyłącznie wegetariańskie posiłki, warto zarekomendować wspaniałe sałatki szopskie, składające się z pomidorów, świezych ogórków oraz słonego, koziego sera. Całość częśco podawana jest ze świeżym pieczywem oraz sosem czosnkowym. Wielkim przysmakiem tego kraju jest również czarna, mocna kawa. O jej smaku decyduje sposóļ jej przyrządzenia w licznych kawiarniach pdoawana jest ona w tygielku, w którym wczesniej została zaparzona. Dla przeciętnego europejczyka sposóļ ten jest niezwykle egzotyczny. Kawa podawana jest z lokalnymi przysmakami, które również są pozostałością po wielowiekowej obecności tureckiej na tych ziemiach. Przysmaki to przede wszystkim niewielkie galaretki obtoczone w cukrze,w których środku mogą znajdować się orzechy lub bakalie. Słodycze są również dostępne na wagę w liczncyh sklepach cukierniczych. Znajdziemy w nich również chałwę.