Jedzenie w podróży
Często w ferworze przygotowań do wymarzonego wyjazdu zapominamy o istotnym elemencie podróży, czyli prowiancie na drogę. Kończy się to tym, że jedzenie kupujemy w ostatniej chwili na dworcu kolejowym czy autobusowym lub zatrzymujemy się na pierwszej lepszej stacji benzynowej lub w przydrożnym barze dla uzupełnienia niedoborów energetycznych. Nie jest to ani zdrowe, ani smaczne rozwiązanie, a często także nie należy ono do najtańszych. Co zatem warto jeść w podróży? Przede wszystkim nie wyruszajmy na wycieczkę na głodnego. Zjedzmy solidne śniadanie czy inny porządny posiłek, który dostarczy nam zbilansowanych składników odżywczych, przede wszystkim tłuszczu, niezbędnego w produkcji energii. W przypadku podróży samochodem stawiajmy na lekkie, pożywne przekąski, unikajmy węglowodanów, zwłaszcza gdy jesteśmy kierowcami, te ostatnie bowiem powodują wahania poziomu cukru we krwi, a więc przyczyniają się do wzrostu uczucia senności. Jeśli podróżujemy samolotem czy pociągiem, warto sprawdzić w internecie, jaka jest oferta żywieniowa serwowana w tych środkach transportu. Okazuje się, że nawet wagony restauracyjne w pociągach coraz częściej proponują pasażerom zdrowe i smaczne menu. Jedząc w podróży, pamiętajmy również o tym, by unikać pośpiechu, który jest częstą przyczyną kłopotów trawiennych.