Kulinarne podróże po Europie

Kulinarne podróże po Europie

Kulinarne podróże po Europie są ciekawe: w Polsce wspaniałe pierogi, bigos i zupy, w Czechach knedle i smażony ser, w Niemczech znakomite kiełbaski w sosie curry. Włochy to prawdziwa kopalnia kulinarnych atrakcji: caprese, tortellini, tortelloni, pizza, sery, mortadela, ciastka, czekoladki o nazwie „Całuski z Perugii”. Do tego znakomite wina takie, jak San Giovese czy Lambrusco. Wiele atrakcji kulinarnych jest we Włoszech. W Chorwacji wspaniałe ryby, w Hiszpanii pyszne wina, owoce morza, we Francji również owoce morza i wina, a na Litwie znakomite chłodniki. Od kulinarnej różnorodności aż w głowie się kręci każdemu człowiekowi. Polecamy serdecznie degustowanie pysznego jedzenia w całej Europie. Od kraju do kraju można to robić. Zatem polecamy serdecznie takie właśnie podróżowanie i poznawanie regionalnego jedzenia. Podsumowując, dobrze jest poznawać dania kuchni różnych krajów i później wprowadzać je u siebie – włoskie makarony i ciastka z migdałami podbiły niejeden dom. Polska kuchnia słynie ze smakowitych dań i chętnie jest testowana przez cudzoziemców. Nadal jest bardziej naturalna od kuchni innych krajów. Dania w Holandii oraz Belgii smakują plastikiem i taki plastik jest całkiem niedobry. Zatem zachęcamy do podróży kulinarnych. Nie tylko bigos i japońskie sushi powinny być popularne w Polsce. Dobre są także inne dania – oby tylko nie były bardzo ciężkie i tłuste.