Szlakiem kulinarnych doznań

Jak powszechnie wiadomo, Francja ma swój szlak winny, który wiedzie przez najlepsze regiony winne. Niemcy mogą zaoferować podobną trasę, gdzie tematem przewodnim jest degustacja piwa a szwajcarzy polecają okrywanie tajników produkcji serów z mleka krowiego. Polska nie jest gorsza pod tym względem i zachwala regionalne specjały kulinarne. Powołano bowiem do życia miesiąc temu szlak kulinarnych doznań. Jego trasa wiedzie od Pomorza, poprzez Kujawy, Wielkopolskę, Małopolskę, Podhale , Lublin aż do Podlasia i Suwalszczyzny. Jak widać, ma on charakter okrężny, więc można go rozpocząć w dowolnym miejscu. Polska kuchnia regionalna ma swoje bardzo bogate tradycje i należy je odpowiednio wyeksponować, więc szlak wiedzie poprzez restauracje z lokalnym jedzeniem, muzea regionalne i etnograficzne jak i ciekawe miejsca, które mają pomóc zrozumieć lokalną kulturę i historię. Sam pomysł stworzenia takiej ciekawostki turystycznej skopiowano ze wspomnianych krajów zachodnioeuropejskich, ale nie mamy się czego wstydzić, bowiem tamtejsze izby turystyczne bardzo chętnie pozwalają na kopiowanie swoich pomysłów. Wykorzystano w tym celu również unijne dofinansowanie, co pomogło na utworzenie szlaku na światowym poziomie. Polacy będą mogli z niego korzystać od przyszłego miesiąca, co pozwolić ma na ożywienie wielu zapomnianych jak dotąd regionów. Naszym zamiarom bacznie się przyglądają Czesi i Słowacy, którym również się marzy stworzenie takiej trasy, zachwalającej ich lokalne specjały kulinarne. Jak nam się powiedzie, nasi sąsiedzi przystąpią do pracy.