Szlakiem kulinarnych doznań

Szlakiem kulinarnych doznań

Jak powszechnie wiadomo, Francja ma swój szlak winny, który wiedzie przez najlepsze regiony winne. Niemcy mogą zaoferować podobną trasę, gdzie tematem przewodnim jest degustacja piwa a szwajcarzy polecają okrywanie tajników produkcji serów z mleka krowiego. Polska nie jest gorsza pod tym względem i zachwala regionalne specjały kulinarne. Powołano bowiem do życia miesiąc temu szlak kulinarnych doznań. Jego trasa wiedzie od Pomorza, poprzez Kujawy, Wielkopolskę, Małopolskę, Podhale , Lublin aż do Podlasia i Suwalszczyzny. Jak widać, ma on charakter okrężny, więc można go rozpocząć w dowolnym miejscu. Polska kuchnia regionalna ma swoje bardzo bogate tradycje i należy je odpowiednio wyeksponować, więc szlak wiedzie poprzez restauracje z lokalnym jedzeniem, muzea regionalne i etnograficzne jak i ciekawe miejsca, które mają pomóc zrozumieć lokalną kulturę i historię. Sam pomysł stworzenia takiej ciekawostki turystycznej skopiowano ze wspomnianych krajów zachodnioeuropejskich, ale nie mamy się czego wstydzić, bowiem tamtejsze izby turystyczne bardzo chętnie pozwalają na kopiowanie swoich pomysłów. Wykorzystano w tym celu również unijne dofinansowanie, co pomogło na utworzenie szlaku na światowym poziomie. Polacy będą mogli z niego korzystać od przyszłego miesiąca, co pozwolić ma na ożywienie wielu zapomnianych jak dotąd regionów. Naszym zamiarom bacznie się przyglądają Czesi i Słowacy, którym również się marzy stworzenie takiej trasy, zachwalającej ich lokalne specjały kulinarne. Jak nam się powiedzie, nasi sąsiedzi przystąpią do pracy.